Jak założyć bloga kulinarnego, krok po kroku

Jak założyć bloga kulinarnego, krok po kroku

Jeśli masz pasję do gotowania i chcesz dzielić się swoimi przepisami oraz doświadczeniami z innymi, załóż bloga kulinarnego! Nie wiesz, od czego zacząć? Ten krótki przewodnik jest dla Ciebie. Opiszemy krok po kroku kilka rozwiązań i kategorii dla małych autorskich blogów z przepisami i większych portali kulinarnych.

Mimo że chcesz tylko dzielić się swoimi fantastycznymi przepisami, fotkami kulinarnymi, to musisz przebrnąć przez warstwę techniczną bloga, by go stworzyć i później utrzymać.

Wskazówka:
Na początek możesz założyć darmowego bloga na popularnej platformie blogger. Bez zobowiązań możesz przetestować swój pomysł, wizje i zapał 🙂

Zakładanie bloga kulinarnego, podstawowe kroki:

Wybierz tematyczną niszę dla bloga kulinarnego

Przed założeniem bloga kulinarnego, trzeba zastanowić się, w jaką tematyczną niszę chcesz pójść. Możesz wybrać np. wegetariańskie przepisy, dania dla dzieci, kuchnię śródziemnomorską, a nawet bloga o słodkościach. Wybierając konkretną niszę, będziesz miał łatwiejszą drogę do zbudowania swojej grupy odbiorców.
Zobacz wpis, czym jest nisza blogowa, jeśli chcesz zagłębić się w ten temat.
Blog kulinarny to ogólna kategoria, z której można wyróżnić wybijające się nisze:

  • Blog z szybkimi przepisami i łatwymi do wykonania, dla zapracowanych
  • Przepisy za niską kwotę, np. dla studentów
  • Blogi ze zdrową kuchnią, wegańskie, wegetariańskie, bezglutenowe, diety
  • Receptury koktajli, drinków
  • Blogi z kuchnią regionalną
  • Blogi z kuchnią międzynarodową, np.: kuchnia azjatycka, kuchnia włoska, kuchnia grecka
  • Kulinarne podróże
  • Recenzowanie kulinarnych książek kucharskich
  • Fotografia kulinarna
  • Degustacje produktów gotowych lub półproduktów

To tylko niektóre przykłady, z których można czerpać inspirację. Wykaż się kreatywnością, zagłęb w temat i wybierz coś dla siebie.

Wybierz nazwę i zarejestruj domenę bloga kulinarnego

Teraz możesz już oficjalnie nazwać swojego bloga kulinarnego i zarejestrować domenę, pod którą będzie funkcjonował w internecie. Ponieważ już trochę stron funkcjonuje, wiele nazw jest zajętych, najlepiej przygotuj listę pomysłów na nazwę bloga. Czy dana nazwa jest wolna, czy zajęta można szybko zweryfikować na stronie operatora domen np. ovh.pl. Nazwa powinna być krótka, łatwa do zapamiętania oraz odzwierciedlać tematykę bloga.

Wskazówka:
– dla stron polskojęzycznych wybierz domenę .pl
– domenę można rejestrować w innym miejscu niż hosting
– pamiętaj, że domenę internetową kupuje się czasowo, minimum na rok i należy ją opłacać w następnych latach, dla .pl będzie to około 100 zł.
– przy zakupie domeny zwracaj uwagę na cenę za przedłużenie w kolejnych latach

Polecamy:
– każdego rejestratora gdzie domeny kosztują w granicach 100 zł na rok.

Wybierz hosting dla bloga kulinarnego

Hosting przechowuje Twoją witrynę i udostępnia ją w sieci WWW. Innymi słowy, Twoja witryna „żyje” na serwerach Twojego usługodawcy hostingowego. Blog kulinarny wymaga większej ilości miejsca na serwerze ze względu na dużą ilość zdjęć i częste publikacje. Z pojemności hostingu korzysta też poczta e-mail.
Hosting ma już wbudowany automatyczny instalator WordPress, to duże ułatwienie.

Wskazówka:
– wybierz minimum 5GB powierzchni na początek
– jeśli masz już bloga, wybierz hosting, który przeniesie go za darmo
– przy zakupie hostingu zwracaj uwagę na cenę za przedłużenie w kolejnych latach

Polecamy:
– blogmagazyn działa teraz na hostingu cyberfolks.pl i ma się świetnie.
10% zniżki podczas rejestracji usługi 1275-0XJ1-1Y7F

Motywy dla blogów kulinarnych

WordPress to jedna z najpopularniejszych platform do tworzenia blogów. Wybierając motyw dla bloga kulinarnego, zwróć uwagę na jego responsywność oraz funkcjonalność. Motyw powinien być w pełni dostosowany do Twoich potrzeb oraz tematyki kulinarnej bloga. Kulinaria to popularna tematyka, jest wiele motywów darmowych jak i płatnych

Darmowe motywy dla bloga kulinarnego na zapytanie “recipe”

Publikuj niesamowite treści i zdjęcia

Ostatnim, ale bardzo ważnym krokiem jest publikacja treści na blogu. Stwórz ciekawe i wartościowe treści, które przyciągną uwagę czytelników. Pamiętaj również o publikowaniu apetycznych zdjęć, które będą zachęcać do wypróbowania Twoich przepisów.

Jak zarabiać na blogu kulinarnym

Fajnie jest móc zarabiać na tym co lubisz robić. Blogi kulinarne dają szereg możliwości monetyzacji.

  • Wpisy sponsorowane: Jedna z najpopularniejszych metod na zarabianie. Można zgłosić się do serwisów pośredniczących typu Whitepress lub Linkhouse jako wydawca bloga kulinarnego.
  • Marketing afiliacyjny: W dużym skrócie jest to system prowizji, którą dostajesz za polecanie produktów reklamodawcy.
  • Książka kulinarna: To chyba spełnienie marzenia każdego większego blogera kulinarnego. Przy dużym zasięgu i zaangażowanej społeczności wystarczy wydanie we własnym zakresie. Przy niepewnych prognozach sprzedaży można dogadać się z zewnętrznym wydawcą.
  • Wyświetlanie reklam: Dzięki Google AdSense możesz wyświetlać dopasowane reklamy do swojej tematyki. Zarobek jest uzależniony głównie od popularności bloga, im więcej wejść, tym więcej kliknięć.
    Stawki dla branży kulinarnej niestety należą do jednych z najniższych.
  • Kusy gotowania online: Jeden z popularnych sposobów zarabiania na swojej wiedzy.
  • Warsztaty kulinarne: Modna forma promocji bloga i swojej osoby. Stacjonarne warsztaty gotowania cieszą się dużą popularnością.
  • Własny sklep e-commerce: Jeśli są reklamodawcy, którzy chętnie promują swoje produkty na naszym blogu, warto pomyśleć o wejście w e-commerce.

Masz to! Instrukcje krok po kroku, jak założyć blog kulinarny.

Masz domenę, hosting, wybrałeś motyw WordPress, dowiedziałeś się o wtyczkach i możesz pisać swoje pierwsze posty.

Założyłaś bloga kulinarnego? Daj nam znać w komentarzach, aby wszyscy mogli rzucić okiem. 
Chętnie zobaczymy, o czym piszesz!

Autopromocja:
Zleć założenie bloga kulinarnego blogmagazyn.pl.
Zajmiemy się tym!
W naszej ofercie koszt założenia bloga już od 430zł.

Jedna myśl o „Jak założyć bloga kulinarnego, krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *