Jeśli chcesz założyć bloga kulinarnego, ale nie wiesz, od czego zacząć, ten krótki przewodnik jest dla Ciebie. Opiszemy kilka rozwiązań i kategorii dla małych autorskich blogów z przepisami i większych portali gastronomicznych.
Mimo że chcesz tylko dzielić się swoimi fantastycznymi przepisami, fotkami kulinarnymi, to musisz przebrnąć przez warstwę techniczną bloga, by go stworzyć i później utrzymać.
Masz dwie opcje do założenia bloga kulinarnego:
- Skorzystaj z usług firmy, która się tym zajmuje na co dzień i odbierz bloga gotowego na Twoje publikacje.
W naszej ofercie koszt założenia bloga już od 430zł. - Zrób to sam. To wcale nie jest takie trudne!
Drugi sposób wymaga trochę więcej czasu, nauki i zaangażowania.
Wskazówka:
Na początek możesz założyć darmowego bloga na platformie blogger.
Zakładanie bloga kulinarnego, podstawowe kroki:
Wybierz tematyczną niszę dla bloga kulinarnego
Zobacz wpis, czym jest nisza blogowa, jeśli chcesz zagłębić się w ten temat.
Blog kulinarny to ogólna kategoria, z której można wyróżnić wybijające się nisze:
- Blog z szybkimi przepisami i łatwymi do wykonania, dla zapracowanych
- Przepisy za niską kwotę, np. dla studentów
- Blogi ze zdrową kuchnią, wegańskie, wegetariańskie, bezglutenowe, diety
- Receptury koktajli, drinków
- Blogi z kuchnią regionalną
- Blogi z kuchnią międzynarodową, np.: kuchnia azjatycka, kuchnia włoska, kuchnia grecka
- Kulinarne podróże
- Recenzowanie kulinarnych książek kucharskich
- Fotografia kulinarna
- Degustacje produktów gotowych lub półproduktów
To tylko niektóre przykłady, z których można czerpać inspirację. Wykaż się kreatywnością, zagłębi w temat i wybierz coś dla siebie.
Wybierz nazwę i zarejestruj domenę bloga kulinarnego
Teraz możesz już oficjalnie nazwać swojego bloga kulinarnego i zarejestrować domenę, pod którą będzie funkcjonował w internecie. Ponieważ już trochę stron funkcjonuje, wiele nazw jest zajętych, najlepiej przygotuj listę pomysłów na nazwę bloga. Czy dana nazwa jest wolna, czy zajęta można szybko zweryfikować na stronie operatora domen np. ovh.pl.
Wskazówka:
– dla stron polskojęzycznych wybierz domenę .pl
– domenę można rejestrować w innym miejscu niż hosting
– pamiętaj, że domenę internetową kupuje się czasowo, minimum na rok i należy ją opłacać w następnych latach, dla .pl będzie to około 60zł.
– przy zakupie domeny zwracaj uwagę na cenę za przedłużenie w kolejnych latach
Polecamy:
– każdego rejestratora gdzie domeny kosztują w granicach 70zł na rok.
Wybierz hosting dla bloga kulinarnego
Hosting przechowuje Twoją witrynę i udostępnia ją w sieci WWW. Innymi słowy, Twoja witryna „żyje” na serwerach Twojego usługodawcy hostingowego. Blog kulinarny wymaga większej ilości miejsca na serwerze ze względu na dużą ilość zdjęć i częste publikacje. Z pojemności hostingu korzysta też poczta e-mail.
Hosting ma już wbudowany automatyczny instalator WordPress, to duże ułatwienie.
Wskazówka:
– wybierz minimum 5GB powierzchni na początek
– jeśli masz już bloga, wybierz hosting, który przeniesie go za darmo
– przy zakupie hostingu zwracaj uwagę na cenę za przedłużenie w kolejnych latach
Polecamy:
– blogmagazyn działa teraz na hostingu cyberfolks.pl i ma się świetnie.
10% zniżki podczas rejestracji usługi 1275-0XJ1-1Y7F
Motywy dla blogów kulinarnych

Wtyczki dla blogów kulinarnych
Wskazówka:
– wybierz minimum 5GB powierzchni na początek
– jeśli masz już bloga, wybierz hosting, który przeniesie go za darmo
– przy zakupie hostingu zwracaj uwagę na cenę za przedłużenie w kolejnych latach
Polecamy:
– blogmagazyn działa teraz na hostingu cyberfolks.pl i ma się świetnie.
10% zniżki podczas rejestracji usługi 1275-0XJ1-1Y7F
Jak zarabiać na blogu kulinarnym
Fajnie jest muc zarabiać na tym co lubisz robić. Blogi kulinarne dają szereg możliwości monetyzacji.
- Wpisy sponsorowane: Jedna z najpopularniejszych metod na zarabianie. Można zgłosić się do serwisów pośredniczących typu Whitepress lub Linkhouse jako wydawca bloga kulinarnego.
- Marketing afiliacyjny: W dużym skrócie jest to system prowizji, którą dostajesz za polecanie produktów reklamodawcy.
- Książka kulinarna: To chyba spełnienie marzenia każdego większego blogera kulinarnego. Przy dużym zasięgu i zaangażowanej społeczności wystarczy wydanie we własnym zakresie. Przy niepewnych prognozach sprzedaży można dogadać się z zewnętrznym wydawcą.
- Wyświetlanie reklam: Dzięki Google AdSense możesz wyświetlać dopasowane reklamy do swojej tematyki. Zarobek jest uzależniony głównie od popularności bloga, im więcej wejść, tym więcej kliknięć.
Stawki dla branży kulinarnej niestety należą do jednych z najniższych. - Kusy gotowania online: Jeden z popularnych sposobów zarabiania na swojej wiedzy.
- Warsztaty kulinarne: Modna forma promocji bloga i swojej osoby. Stacjonarne warsztaty gotowania cieszą się dużą popularnością.
- Własny sklep e-commerce: Jeśli są reklamodawcy, którzy chętnie promują swoje produkty na naszym blogu, warto pomyśleć o wejście w e-commerce.
Masz to! Instrukcje krok po kroku, jak założyć blog kulinarny.
Masz domenę, hosting, wybrałeś motyw WordPress, dowiedziałeś się o wtyczkach i zacząłeś pisać swoje pierwsze posty. Dowiedziałeś się nawet o niektórych zaawansowanych krokach prowadzących do założenia bloga kulinarnego, dzięki czemu możesz na nim zarabiać.
Założyłeś blog kulinarny? Daj nam znać w komentarzach, aby wszyscy mogli rzucić okiem.
Chętnie zobaczymy, o czym piszesz!